Hydrofobitu můžeme odborně charakterizovat jako změnu fyzikálně-chemických vlastností daného materiálu, která podstatně zvyšuje smáčecí úhel pro vodu. Ve výsledku to znamená, že na povrchu se vytváří pravidelné kapky vody. Tento efekt můžete znát z přírody pod názvem "lotosový efekt" - podobné kapky totiž vznikají na listech lotosu. Právě pro samočistící efekt je tato vlastnost povrchu jedním z nejdůležitějších předpokladů. Opakem hydrofobity je hydrofilita. Hydrofilita povrchu je determinována jednoduchým pravidlem - pokud je kontaktní úhel kapky vody menší než 90 stupňů, povrch je hydrofilní. Když přesahuje 90 stupňů, povrch se stává hydrofobním. Pokud kontaktní úhel přesáhne daleko 90 stupňů, získá povrch superhydrofobní vlastnosti. Hydrofobní povrchy odpuzují vodu, která se seskupuje do kapek (aby se omezil kontakt s povrchem).

Hydrofobní povrchy získávají tzv. samočisticí vlastnosti - po navlhčení se nečistoty rozpouští ve vodě a opouští povrch. To je velmi žádoucí efekt u povrchů, které často přicházejí do styku s vodou, jako jsou karoserie automobilů, či skleněné nebo stavební fasády. Hydrofobní nátěry mají dokonalý efekt se samočistícími vlastnostmi, a přináši tak velkou úsporou práce a energií.

Kromě hydrofobity je pro samočistící efekt důležitá i jakost povrchu, která ovlivňuje schopnost nečistot a vody ulpívat na daném povrchu. Díky nano politurám OiSO je dosaženo dokonalého vyrovnání povrchu, a stává se tak ideálně hladkým. Když spojíme ideálně hladký povrch karoserie a hydrofobní vlastnost, dosáhneme tak velmi užitečného samočistícího efektu. Jak již bylo zmíněno, samočistící efekt zajistí, že na ošetřené povrchu nebudou ulpívat nečistoty, jako je prach, pyl apod. a zároveň jsou tyto nečistoty prouděním vzduchu z povrchu karoserie z velké části odstraněny. I samotný déšť dokáže za pomocí hydrofobity smýt nečistoty z povrchu karoserie.

Díky samočistícímu efektu a hladkému povrchu karoserie vyžaduje čištění mnohem menší námahu než u povrchu neošetřeném nano politurou OiSO. Ošetření karoserie nano politurou vám ušetří úsilí i čas, který musíte na údržbu vozidla vynaložit a zároveň vozidlo nevyžaduje tak častou návštěvu myček a čas strávený v bezkontaktních myčkách je díky jednoduchému mytí zkrácena na polovinu. Díky tomu je zajištěna ekonomická návratnost keramické ochrany OiSO.

Náš sortiment keramických politur OiSO naleznete zde.